niedziela, 5 lipca 2015

Syrop tym razem

Witajcie,
 
   Akcja przetwory trwa dalej. Jak wspominałam pokaże wam co dalej uczyniłam z lipy. Tym razem powstał syrop z kwiatów lipy. Na internecie krążą dwa przepisy; syrop z kwiatów lipy oraz syrop lipowy. Różnica polega tylko na tym, że w syropie z kwiatów lipy jest ich jeden raz więcej. Mnie skusiła większą zawartość kwiatów. Tyle o kwiatach przepis wygląda tak:
  • 200 g kwiatów lipy ( bez listków )
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • ew. skórka z tej cytryny
 
1. Zagotować wodę, a następnie rozpuścić w niej cukier i dodać sok z cytryny.
2. Cukrowym wywarem zalać kwiaty lipy. Kwiaty powinny być całe zakryte. Odstawiamy na dwa dni do temperatury pokojowej codziennie mieszając.
3. Trzeciego dnia naszą zalewę przelewamy przez gazę odciskamy ile się da. Zagotowujemy i wlewamy do wcześniej wyparzonych butelek/ słoiczków. Pasteryzujemy ok 15-20minut i gotowe;).

p.s. pozostała część obranych kwiatków poszła do suszenia i będzie na herbatkę, która jest podobno napotnym lekarstwem przy gorączce, chorobach górnych dróg oddechowych lub grypie.
PODPIS

6 komentarzy:

  1. Podziwiam, ja w ogóle nie mam talentu do takich rzeczy:(

    OdpowiedzUsuń
  2. I don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wygląda na nieskomplikowany i na pewno w przyszłym roku go wypróbuję. Kwiaty lipy suszy moja babcia - stare, dobre, sprawdzone metody.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoje odwiedziny. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie jakiś ślad :).